HET  JUISTE  TYPE  VAN  TIBETAN  MASTIFF  -  DO KHYI

In de laatste afgelopen jaren zijn bepaalde honden naar Europa ingevoerd, die als de Tibetaanse Mastiff zijn gepresenteerd, maar die met dit ras niets te maken hebben en wiens uiterlijk suggereert het onbekende oorsprong van hun voorouders (zelfs als ze een FCI-stamboom hebben) en waarschijnlijk in de fokkerij waren honden van verschillende rassen gebruikt, dus een mix. In elke geval, deze honden niet aan de officiële erkende rasstandaard van FCI voldoen, maar de eigenaren-fokkers van deze honden, verkopen hun nakomelingen, als de Tibetaanse Mastiff's.
Daarom is het belangrijk dat degenen die geïnteresseerd zijn in een rashond, rekening moet houden met deze zogenaamde fokkers van de Tibetaanse Mastiffs en zullen liever geen grote bedragen betalen voor een hond die geen zuiver ras Do Khyi is.
Alle twijfels over het juiste zuivere ras kunnen worden geconsulteerd met onze rasvereniging. Onze website vermeldt alleen de fokkers die lid zijn van onze club en wiens honden voldoen aan de juiste rasstandaard FCI.

TIBETAN  MASTIFF  -  DO KHYI  -  DE RASSTANDAARD  FCI

DO-KHYI  (Tibetan Mastiff)  FCI-Standard N° 230                                                                          VERTALING : R.Triquet.

OORSPRONG : Tibet.

Beschermheerschap: FCI

 

DATUM VAN PUBLICATIE VAN DE ORIGINELE GELDIGE STANDAARD : 24.03.2004.

GEBRUIK : Guard, bescherming en gezelschap.

Classificatie FCI : Groep 2 Pinschers en Schnauzers - Molossers - Zwitserse Berg en vee.

                                             Sectie 2.2 Molossers, Berg-type.

                                             Zonder werkproef.

KORT HISTORISCH OVERZICHT: De Tibetaanse Mastiff (Do-Khyi) is een oude werkende ras van de nomade herders van de Himalaya en een traditionele hoeder van de Tibetaanse kloosters. Het is doordrenkt van legende sinds zijn ontdekking in de oudheid. De verklaring dat Aristoteles (384-322 voor Christus) was de beroemde geschriften van Marco Polo, die naar Azië ging in 1271, alle historische rapporten loven de natuurlijke kracht en de indruk die door de Tibetaanse Mastiff, zowel fysiek als mentaal. Zelfs de bast is beschreven als een raciaal unieke en zeer gewaardeerd. Toonaangevende Europese kynologen het verleden, zoals Martin en Youatt, Megnin, Beckmann, Siber alsmede Strebel en Bylandt de Tibetaanse Mastiff intensief behandeld, werden ze gefascineerd door zijn wortels en zijn rol in de cultuur Tibetaans. Sommigen hebben zelfs beschouwd als de oorsprong van alle grote berg honden en alle honden. 

Een van de eerste bekende Tibetaanse Mastiffs naar West-kusten te bereiken was een mannetje gestuurd naar koningin Victoria in 1847 door Lord Hardinge (toen onderkoning van India). Later, in de jaren 1880, Edward VII (toenmalige Prins van Wales) twee honden nam in Engeland. Een van de eerste geregistreerde nestje werd geboren in 1878 in de dierentuin van Berlijn.

Algemene verschijning : Krachtig, zwaar, goed gebouwd, met goed bone. Indrukwekkend, op zoek ernstige en serieuze en combineert de majestueuze kracht, robuustheid en duurzaamheid. In staat om te werken in alle weersomstandigheden. Hond is langzaam, het bereiken van de beste op de leeftijd van 2 tot 3 jaar bij vrouwen en minstens 4 jaar bij mannen.

BELANGRIJKE VERHOUDINGEN:

 • De lengte van de schedel van de achterhoofdsknobbel tot de stop is gelijk aan de snuit van de stop tot het einde van de neus, maar snuit kan een beetje korter.
 • Het lichaam is langer dan een beetje de schofthoogte.

GEDRAG / KARAKTER: Independent. Protector. Dwingt respect af. Zeer trouw aan zijn familie en zijn land.

HEAD  : breed, zwaar en sterk. Bij volwassenen een rimpel kan zich vanaf de supraorbital gebied in de commissuur van de lippen.

SCHEDELGEDEELTE :

Schedel : Sterk, zeer licht afgeronde achterhoofdsknobbel sterk ontwikkeld.

Stop : Zeer uitgesproken.

SNUITGEDEELTE :

Neus : breed, zo donker mogelijk in overeenstemming met de kleur van de vacht, goed geopende neusgaten.

Snuit : Tamelijk breed, goed gevuld en dik. Na vierkante snuit.

Lippen : goed ontwikkeld en die de onderkaak.

Kaken / gebit : Sterke kaken met een perfect schaargebit, regelmatig en compleet, dat wil zeggen, de bovenste snijtanden de onderlip bedekken die in nauw contact staan ​​recht in de kaken. Tanggebit is aanvaardbaar. Tanden passen precies.

Ogen : Middelgroot, bruin in alle schakeringen, afhankelijk van de kleur van de jurk, hoe donkerder hoe beter. Goed uit elkaar en iets schuin, ovaal. Oogleden strak aanbrengen van de oogbol. Waardigheid in de expressie.

Oren : Middelmatig groot, driehoekig, hangend, tussen de schedel en het oog. Ze vallen naar voren en hang tegen het hoofd. Ze worden overgedragen wanneer de hond attent. Het paviljoen is bedekt met kort haar en zoet.

HALS : Sterk, goed gespierd, gebogen. Het moet niet te veel keelhuid. De hals is bedekt met een dikke manen met haar rechtzetten. De manen is niet zo uitgesproken in het vrouwtje.

BODY : Sterk.

Rug : Recht, gespierd.

Kruis : Breed en tamelijk plat.

Borst : Eerder diep, van een gemiddelde breedte, ribben goed gewelfd, de borst te geven hartvormig. Borstkas reikt tot onder de ellebogen.

Staart : Van gemiddelde lengte. Ligt hoog in het verlengde van de bovenbelijning, hoog gedragen, het wraps rond de rug, zonder de vorming van een krappe lus als de hond attent of actief is. Het is gevuld met overvloedige vacht.

LEDEMATEN:

VOORHAND: Rechte, goed gehoekt, goed bedekt overal met sterk haar. 

Schouders: Goed naar achteren geplaatst, gespierd.

Ellebogen: Noch naar binnen of naar buiten.

Onderarm: Recht. Sterke botten.

Middenvoet: Sterk, licht hellend.


ACHTERHAND: Krachtig, gespierd, goed gehoekt.

Van achteren gezien de achterhand parallel.

Dij: Tamelijk lang, sterke spieren heel hard, maar niet prominent.

Knie (knie): Goed gehoekt.

Hakken: Sterk, goed in de steek gelaten.

Hubertusklauwen optioneel.


VOETEN : Tamelijk groot, sterk, rond en compact, goed behaard tussen de tenen goed gewelfd.

Gangwerk / beweging : Beweging krachtige, maar altijd licht en elastisch met een goede stuwing vanuit de achterhand en een goede uitbreiding van de voorpoten. Als de snelheid verhoogt de benen de neiging te convergeren naar een middenvlak (enkel spoor). De gemeten niet weergegeven. De Tibetaanse Mastiff is in staat om functioneel over een gevarieerd terrein, met kracht en flexibiliteit.

VACHT:

Het haar kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. De vacht is hard, dik bovenvacht is niet te lang. In het koude seizoen, de aanwezigheid van een dichte ondervacht en nogal wollig die overgaat in vrij mager in de warmere maanden. Het haar bij mannen is aanzienlijk hoger dan in vrouwen. De vacht is prima, maar hard, recht en open. Het is nooit zijdeachtig, krullend of golvend. De nek en schouders zijn er in overvloed haar dat eruit ziet als een manen. De staart is bossig en goed ingericht. De achterbenen zijn goed bevederd aan de achterzijde van de dijen.

KLEUR: Op de intense zwart met tan aftekeningen ("brand") of niet blauw met tan aftekeningen ("brand") of niet goud, een tawny intens diep rood, sable . Alle kleuren moeten zo zuiver mogelijk. Tawny merken ("brand") variëren van een rijke kastanje in een lichtere kleur. 

We geven toe een witte ster op de borst witte aftekeningen op de voeten minimum aanvaardbaar. Tawny merken ("brand") verschijnt boven de ogen, onderbenen en onderkant van de staart. Markeringen op de beesten snuit. Marks in de vorm van een bril rond de ogen toegestaan.

GROOTTE: Reu:  66 cm (26 inch) minimum.

                       Teef: 61 cm (24 inch) minimum.

FOUTEN: Elke afwijking van de voorgaande punten moet als fout worden aangemerkt moet in de juiste verhouding tot de mate en het effect ervan op de gezondheid en het welzijn van de hond.

ZWARE FOUTEN:

 • Gebrek aan fysieke conditie.
 • Het hoofd te licht of zwaar gerimpelde hoofd.
 • Hangende lippen.
 • Uitgesproken keelhuid.
 • Grote oren en / of laag aangezette oren.
 • Lichte ogen of verwilderd uitdrukking.
 • Onvoldoende pigmentatie, vooral ann de neus.
 • Tonvormige ribben.
 • Strak gekrulde staart over de heupen.
 • Overhoekige of rechte achterhand.
 • Zware beperkte beweging.
 • Onder de minimale hoogte, tolerantie van 2 cm.


UITSLUITENDE FOUTEN:

 • Agressief of overdreven schuw.
 • Boven-of ondervoorbijt.
 • Elke andere kleur dan die genoemd in de norm, bijv. wit, crème, grijs, bruin (lever), lila, gestroomd, particolors.

     Elke hond die duidelijk fysieke of gedragsafwijkingen vertoont, moet worden gediskwalificeerd.

NOTE: Reuen moeten twee duidelijk normale testikels hebben die volledig zijn ingedaald in het scrotum.

Alleen functioneel en klinisch gezonde honden met rastypische kenmerken mogen gebruikt worden voor de fokkerij.


Laatste gepubliceren rasstandaard op  24.06.2015   - FCI - EN

DOGUE DU TIBET  -  DO KHYI  -  LA NORME FCI

DO KHYI - (Dogue du Tibet)                                                                                                             TRADUCTION : R.Triquet.

ORIGINE : Tibet

PATRONAGE : F.C.I.

 

DATE DE PUBLICATION DU STANDARD D’ORIGINE EN VIGUEUR : 24.03.2004.

UTILISATION : Chien de garde, de protection et de compagnie.

CLASSIFICATION F.C.I. :   Groupe 2    Chiens de type Pinscher et Schnauzer - Molossoïdes - Chiens de Montagne et de bouvier suisses.

                                             Section   2.2  Molossoïdes, type montagne.

                                             Sans épreuve de travail.

BREF APERCU HISTORIQUE : Le Dogue du Tibet (Do-Khyi) est un chien de travail ancestral des bergers nomades de l’Himalaya et un chien de garde traditionnel des monastères tibétains.  Il baigne dans la légende depuis sa découverte dans l’antiquité.  De la mention qu’en fit Aristote (384-322 av.J.C.) jusqu’aux célèbres récits de Marco-Polo qui alla en Asie en 1271, tous les documents historiques font l’éloge de la force et de l’impression produite par le Dogue du Tibet, à la fois physiquement et mentalement.  Même son aboiement a été décrit comme un caractère racial unique et hautement prisé.  D’éminents cynologues européens du passé comme Martin et Youatt, Mégnin, Beckmann, Siber, de même que Strebel et de Bylandt ont traité du Dogue du Tibet de manière intensive, fascinés qu’ils étaient par ses origines et par son rôle dans la culture tibétaine.  Certains ont même considéré qu’il était à l’origine de tous les grands chiens de montagne et de tous les dogues. 

Un des premiers Dogues du Tibet à atteindre les rivages de l’Occident fut un mâle envoyé à la Reine Victoria en 1847 par Lord Hardinge (alors vice-roi des Indes).  Plus tard, dans les années 1880, Edouard VII (alors Prince de Galles) ramena deux chiens en Angleterre.  Une des premières portées enregistrées naquit en 1878 au zoo de Berlin.

ASPECT GENERAL : Puissant, lourd, bien construit, doué d’une bonne ossature.  Impressionnant ; d’aspect grave et sérieux, il allie la force majestueuse avec la robustesse et la résistance.  Apte au travail dans toutes les conditions climatiques.  Chien qui se fait lentement, n’atteignant le meilleur de sa forme qu’à l’âge de 2 à 3 ans chez la femelle et au moins 4 ans chez le mâle.

PROPORTIONS IMPORTANTES :

 • La longueur du crâne, de l’occiput au stop, est égale à celle du museau, du stop à l’extrémité de la truffe mais le museau peut être un peu plus court.
 • La longueur du corps est légèrement supérieure à la hauteur au garrot.

COMPORTEMENT / CARACTERE : Indépendant.  Protecteur.  Commande le respect.  Très fidèle à sa famille et à son territoire.

TETE : Large, lourde et forte.  A l’âge adulte une ride peut s’étendre de la région sus-orbitaire à la commissure des lèvres.

REGION CRANIENNE :

Crâne : Fort, très légèrement arrondi ; protubérance occipitale fortement développée.

Stop : Bien marqué.

REGION FACIALE :

Truffe : Large, aussi foncée que possible en accord avec la couleur de la robe ; narines bien ouvertes.

Museau : De bonne largeur, bien rempli et épais.  Bout de museau carré.

Lèvres : Bien développées et couvrant la mâchoire inférieure.

Mâchoires/dents : Les mâchoires sont fortes et présentent un articulé en ciseaux parfait, régulier et complet, c’est-à-dire que les incisives supérieures recouvrent les inférieures dans un contact étroit et sont implantées d’équerre par rapport aux mâchoires.  L’articulé en pince est acceptable.  Les dents s’adaptent exactement.

Yeux : De dimension moyenne ; de couleur marron dans toutes ses nuances selon la couleur de la robe, le plus foncé étant le mieux.  Bien écartés et légèrement obliques, de forme ovale.  Les paupières épousent bien le globe oculaire.  De la dignité dans l’expression.

Oreilles : De taille moyenne, de forme triangulaire, tombantes, attachées entre le niveau du crâne et celui de l’œil.  Elles tombent vers l’avant et pendent contre la tête.  Elles sont portées vers l’avant quand le chien est attentif.  Le pavillon est couvert d’un poil court et doux.

COU : Fort, bien musclé, galbé.  Il ne faut pas trop de fanon.  Le cou est couvert d’une épaisse crinière dont le poil se redresse.  Cette crinière n’est pas aussi prononcée chez la femelle.

CORPS : Fort.

Dos : Droit, musclé.

Croupe : Large et plutôt plate.

Poitrine : Assez haute, de largeur modérée ; les côtes sont bien cintrées, pour donner la cage thoracique en forme de cœur.  La région sternale descend sous les coudes.

QUEUE : De longueur moyenne.  Attachée haut, dans le prolongement de la ligne du dos ; portée haut, elle s’enroule sur le dos sans former de boucle serrée quand le chien est attentif ou en action.  Elle est garnie de poils abondants.

MEMBRES

MEMBRES ANTERIEURS : D’aplomb, bien angulés, bien couverts de toute part d’un poil fourni. 

Epaules : Bien inclinées, musclées.

Coudes : Ni en dedans, ni en dehors.

Avant-bras : Droits.  Forte ossature.

Métacarpes : Forts, légèrement inclinés.

MEMBRES POSTERIEURS : Puissants, musclés, bien angulés.

Vus de derrière : les postérieurs sont parallèles.

Cuisses : Assez longues, fortes, aux muscles bien durs mais non saillants.

Grassets (genoux) : Bien angulés.

Jarrets : Forts bien descendus.

Présence d’ergots facultative.

PIEDS : Assez grands, forts, ronds et compacts, bien garnis de poils entre les doigts bien cambrés.

ALLURE / MOUVEMENT : Mouvement puissant mais toujours léger et élastique avec une bonne poussée des postérieurs et une bonne extension des antérieurs.  Quand la vitesse augmente, les membres ont tendance à converger vers un plan médian (piste unique).  Le pas semble mesuré.  Le Dogue du Tibet est capable d’être fonctionnel sur un terrain varié, en faisant preuve de résistance et de souplesse.

ROBE

POIL : La qualité du poil importe plus que la quantité.  Le poil est dur, épais ; le poil de couverture n’est pas trop long.  A la saison froide, présence d’un sous-poil dense et assez laineux qui devient plutôt clairsemé dans les mois plus chauds.  Le poil chez le mâle est sensiblement plus fourni que chez la femelle.  Le poil est fin mais dur, droit et ouvert.  Il n’est jamais soyeux, bouclé ni ondulé. Le cou et les épaules présentent un poil abondant qui a l’aspect d’une crinière.  La queue est touffue, et bien fournie.  Les postérieurs sont bien frangés à l’arrière des cuisses.

COULEUR : D’un noir intense, marqué de fauve (« feu ») ou non ; bleu, marqué de fauve (« feu ») ou non ; doré, d’un fauve intense au rouge soutenu, zibeline.  Toutes les couleurs doivent être aussi pures que possible.  Les marques fauves (« feu ») vont d’un châtain vif à une couleur plus claire. 

On admet une étoile blanche sur le poitrail  Des taches blanches minimales sur les pieds sont acceptables.  Les marques fauves (« feu ») apparaissent au-dessus des yeux, à la partie inférieure des membres et à la face inférieure de la queue.  Marques fauves sur le museau.  Les marques en forme de lunettes autour des yeux sont tolérées.

TAILLE :   Mâle         66 cm (26 pouces) minimum.

                    Femelle    61 cm (24 pouces) minimum.

DEFAUTS : Tout écart par rapport à ce qui précède doit être considéré comme un défaut qui sera pénalisé en fonction de sa gravité et de ses conséquences sur la santé et le bien être du chien.

DEFAUTS GRAVES :

 • Manque de condition physique, chien pas en état.
 • Tête légère.  Tête fortement ridée.
 • Babines pendantes.
 • Fanon prononcé.
 • Grandes oreilles et/ou oreilles attachées bas.
 • Yeux clairs ou hagards.
 • Pigmentation insuffisante, en particulier de la truffe.
 • Côtes en tonneau.
 • Queue formant une boucle serrée sur la hanche.
 • Postérieurs surangulés ; postérieurs droits.
 • Allure lourde et contrainte.
 • Taille inférieure au minimum, avec tolérance de 2 cm.

DEFAUTS ELIMINATOIRES :

 • Chien agressif ou peureux.
 • Prognathisme supérieur ou inférieur.
 • Toute autre couleur que celles mentionnées dans le standard, par exemple blanc, crème, gris, marron (foie), lilas, bringé, robes de plusieurs couleurs.

Tout chien présentant de façon évidente des anomalies d’ordre physique ou comportemental sera disqualifié.

N.B. : Les mâles doivent avoir deux testicules d’aspect normal complètement descendus dans le scrotum.


Demière èdition standard 24.06.2015   FCI - FR                               Des gültigen offiziellen standards 18.03.2015  FCI - DE